ZBZ za Sajmu braniteljskog poduzetništva u Mostaru

Više od 60 izlagača 9. lipnja je predstavilo svoje proizvode na 5. Sajmu braniteljskog poduzetništva u Mostaru. Sajam je organiziran uz potporu Ministarstva za boračka pitanja, a braniteljski proizvođači upoznali su posjetitelje s raznim autohtonim proizvodima. Posjetitelji su mogli konzumirati i kupiti razne proizvode od voća, povrća, prirodne kozmetike, mesnih i mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, meda, ljekovitog bilja, alkoholnih i bezalkoholnih pića, a uz to su mogli kupiti i razne rukotvorine.

Predstavnici Zajednice braniteljskih zadruga na sajmu su sudjelovali zajednički sa zadrugama iz doline Neretve. Nositelj predstavljanja bila je Modro zelena zadruga, a, uz njih, predstavili su se i Braniteljsko-socijalno-radna zadruga „Prokupica“ iz Otrić Seoca, Braniteljsko-socijalno-radna zadruga „Eko-Narona“ iz Metkovića, Zadruga branitelja „Goračići“ iz Mliništa i Proizvodno uslužna zadruga „Sveti Ivan“ iz Blaca. Izložili su svoje proizvode i usluge na sajmu, pripremili mušule, te su sudjelovali u povezivanju i umrežavanju branitelja poduzetnika. Zajednica braniteljskih zadruga predstavila je i projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ koji provodi u Hrvatskoj i koji je sufinanciran putem Europskog socijalnog fonda, kao primjer sufinanciranja kroz EU fondove i umrežavanja kroz društveno poduzetništvo.

Poboljšanje života branitelja i njihova konkurentnost na tržištu je posao ne samo njih samih nego i institucija i udruga koje oko sebe okupljaju branitelje, njihove poslove i obitelji.

Sajmu je nazočio ministar za pitanja branitelja HNK-a Oliver Soldo koji je svim osobama koje su doprinijele braniteljskom poduzetništvu uručio zahvalnice, a najbolji izlagači su također dobili posebna priznanja za svoj rad, ali i izgled štanda.

U sklopu sajma predstavljen i Strateški plan braniteljskog poduzetništva kao dokument koji će značajno doprinijeti sustavnom razvoju braniteljskog poduzetništva i integraciji branitelja u društvu, a predstavili su ga prof. Mirjana Miličević sa Sveučilišta u Mostaru, pomoćnik ministra za pitanja branitelja HNK-a Dražen Mustapić i mr. sc. Nebojša Jerković iz referalnog centra Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Share this post