ZBZ na konferenciji i sajmu društvenih poduzetnika u Zadru

U Zadru se 7. listopada u organizaciji udruge „Eko-Zadar“, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-e i udruge „Prospero“, partnera na projektu „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“, održala konferencija „Društveno poduzetništvo: Stvaranje ekonomije dobrobiti zajednice“ koja je okupila 11 društvenih poduzetnika iz cijele Hrvatske, a među njima je bila i Zajednica braniteljskih zadruga.

Društveni poduzetnici su predstavili svoj način rada te su razgovarali o preprekama s kojima se susreću, kao što je nedostatak zakonodavnog okvira koji bi omogućio razvoj društvenog poduzetništva, nejasnost u kriterijima tko je društveni poduzetnik i slično, te o drugim temama vezanima uz društveno poduzetništvo, kao što su važnost udruživanja, prilike i potencijali eko-društvenih inovacija i eko-društvenog poduzetništva, aktiviranje mladih u društvenom poduzetništvu, mjerenje društvenog učinka društvenog poduzeća te društveno poduzetništvo u kontekstu lokalnih i javnih politika.

Nebojša Jerković, voditelj projekta Zajedno smo bolji i jači na tržištu kojeg vodi Zajednica braniteljskih zadruga je istaknuo kako bi, u situaciji u kojoj gradovi i općine ne prepoznaju dovoljno važnost društvenog poduzetništva, a što je refleksija odnosa države, trebalo utjecati na lokalne akcijske grupe budući da one mogu potaknuti razvoj društvenog poduzetništva.

U sklopu konferencije, u subotu, 8. listopada, na Narodnom trgu u Zadru, održao se i sajam društvenih poduzetnika na kojima je Zajednica braniteljskih zadruga predstavila projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ , društveno poduzetništvo te autohtone i domaće proizvode svojih suradnika, kao i web shop „Zajedno naše“, kojeg možete posjetiti putem ove poveznice, a više informacija o suradnji vezanoj za web-shop pročitajte ovdje. Ostali sudionici sajma također su promovirali društveno poduzetništvo i informirali posjetitelje o svojim projektima, uslugama i proizvodima među kojima su se našli ručni i tradicionalni radovi.

Među nedavnim aktivnostima, Zajednica braniteljskih zadruga sudjelovala je i na sajmu u sklopu Jeseni u lici koja se u Gospiću održala od 30. rujna do 2. listopada i okupila izlagače iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijedan je 1.108.497,50 kuna, za što je ZBZ dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna – i to u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Share this post