ZBZ na “Danima maline i meda” – Žepče 2021.

Zajednica braniteljskih zadruga 9. i 10. lipnja sudjelovala je na 5. sajamskoj manifestaciji „Dani maline i meda“ Žepče 2021. godine.

Ovogodišnji sajam okupio je više od 50 izlagača iz preko 20 gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Organizatori i gosti su na samom početku ukazali na važnost očuvanja domaće poljoprivrede i kupovine domaćih proizvoda. Proizvođači su predstavili razne domaće proizvode od malina i jagodičastog voća, med, vina i likere, razne prerađevine od smokve, šljive, jabuke, sušeno voće, povrće i dr.

Organizator sajma „Dani maline i meda Žepče 2021.“ je Razvojna agencija Žepče, koja se pobrinula i za nagradni fond za posjetitelje, kao i dodijeljene nagrade za najljepše štandove. Također, organizirali su predavanje „Prednosti i perspektive zadruga s posebnim akcentom na braniteljske/boračke zadruge“, koje se održalo dan prije, u petak 9. srpnja 2021. Na predavanju je voditelj projekta “Zajedno smo bolji i jači na tržištu”, Nebojša Jerković, održao prezentacije o radu Referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja, primjerima dobre prakse braniteljskih dućana te aktualnom projektu gdje je govorio i o društvenom poduzetništvu..

Kao događaj vezan uz aktivnosti projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ Zajednica braniteljskih zadruga predstavila je autohtone proizvode svog suradnika, Modro zelene zadruge kao i novo otvoreni webshop „Zajedno naše“.

Ciljevi sajma bliski su aktivnostima projekta – kroz društveno poduzetništvo povećati prepoznatljivost i važnost proizvođača autohtonih proizvoda, te prikazati kupcima važnost kupovine istih.

Projekt “Zajedno smo bolji i jači na tržištu”

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijedan je 1.108.497,50 kuna, za što je ZBZ dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna – i to u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Share this post