Zajednica braniteljskih zadruga s Udrugom Dobra organizirala 8. Eko Rural

U metkovskom Gradskom parku u subotu se, 9. listopada održao 8. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda „Eko Rural“, na kojem je, sa suradnicima, sudjelovala i „Zajednica braniteljskih zadruga.“

Sajam je izložbeno-prodajnog i edukativnog karaktera, a cilj mu je afirmiranje malih proizvođača ruralnih područja koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, posebice onih uključenih u ekološku proizvodnju i onih koji se bave izradom rukotvorinama u svrhu otvaranja novih mogućnosti razvoja ruralnih područja kroz očuvanje okoliša i razvoj ruralnog eko turizma, kao i edukacija sudionika i posjetitelja sajma o ekološkoj poljoprivredi. Ove godine,  naglasak je, osim na ekološkoj proizvodnji, autohtonim i domaćim proizvodima i rukotvorinama, bio i na razmjeni sjemena, udruživanjima poljoprivrednika i na društvenom poduzetništvu.

Na sajmu se okupilo dvadesetak proizvođača autohtonih i domaćih proizvoda i rukotvorina, a organizirali su ga Udruga DOBRA, Zajednica braniteljskih zadruga u sklopu projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, dok su suorganizatori bili Grad Metković, Općina Kula Norinska, Modro zelena zadruga i Turistička zajednica Grada Metkovića. Pokrovitelj je bilo Ministarstvo poljoprivrede. Okupljene su pozdravili Nebojša Jerković, Simona Pavlović (Udruga DOBRA), Mijo Vukušić (Zajednica braniteljskih zadruga), Oliver Soldo (Ministarstvo branitelja Hercegovačko-neretvanske županije BiH), Eleonora Pavlović (Ministarstvo hrvatskih branitelja i izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda) i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan koji je i otvorio sajam.

Svoj štand na sajmu imala je Zajednica braniteljskih zadruga sa suradničkom Modro zelenom zadrugom koja je predstavila svoja Societas vina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, suhe smokve i namaz od smokve.

Također, u edukativno-informativnom dijelu sajma koji je za posjetitelje i izlagače sajma te dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva organizirala Zajednica braniteljskih zadruga, o nadolazećoj uredbi EU o ekološkoj proizvodnji o označivanju ekoloških proizvoda, autohtonim proizvodima, udruživanjima poljoprivrednih proizvođača i novim profitabilnim kulturama, društvenom poduzetništvu i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te projektu „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, govorili su mr. sc. Nebojša Jerković i Marija Jeramaz Arapović, a o važnosti starog sjemena i održivoj poljoprivredi govorili su Mijo Čelić iz OPG-a Charamanga i Antun Nikolac iz udruge Permakultura Dalmacija.

Sajam se suorganizirao u sklopu projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ kojeg provodi Zajednica braniteljskih zadruga. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Share this post