Ususret novoj europskoj Uredbi o ekološkoj proizvodnji

Zajednica braniteljskih zadruga u petak je, 12. studenog, održala online Informativni događaj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva. Tema ovog događaja bila je „Ususret novoj europskoj Uredbi o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda“.

Na događaju se govorilo o Uredbi (EU) 2018/848 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2018. godine o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda te stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007. koja stupa na snagu 2022., te o njenom utjecaju na društvene poduzetnike. Uz voditelja projekta mr.sc. Nebojše Jerkovića te članove projektnog tima, Mariju Jeramaz Arapović i Marka Jerkovića, na događaju sudjelovali predstavnici LAG-ova, zadruga, udruga i institucija te pojedinci koji su iskazali zanimanje za društvenim poduzetništvom.

Glavne teme predavanja i rasprave su bile ekološka poljoprivreda, potreba za novom Uredbom i njeni ciljevi, novosti koje Uredba donosi, prelazak na ekološku proizvodnju te prijelazno razdoblje u kojem gospodarstvo prelazi na ovu vrstu proizvodnje, certificiranje EU eko znakom, kontrole eko poljoprivrednika, dopušteni načini uzgoja, uvozima, vezi društvenih poduzetnika i ekološke poljoprivrede, udruživanjima, te vezi i utjecaju nove Uredbe na društveno poduzetništvo.

Jedan od zaključaka je da je, iako je smanjena birokracija na putu do ekološke proizvodnje, povećana kontrola ekoloških poljoprivrednika, no da Uredba ipak pruža nove mogućnosti za koje će se tek vidjeti da li će pozitivno utjecati na razvoj ekološke poljoprivrede. Budući da su ekološka poljoprivreda, razvoj društvenog poduzetništva i razvoj ruralnog područja usko vezani, a za EU jedni od glavnih ciljeva, Uredba je i od velikog značaja za društvene poduzetnike koji su poljoprivrednici.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“

Projektom „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, se želi se želi povećati konkurentnost i održivost Zajednice braniteljskih zadruga na tržištu te zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i to poslovanjem kroz društveno poduzetništvo, prodajom proizvoda, posebno autohtonih, edukacije, pokazne vježbe o proizvodnji, načinima i područja gdje se proizvode, kako bi se šira javnost mogla informirati. Aktivnosti uključuju i informativne događaje za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva, kao što je i  događaj održan u ponedjeljak.

Jedan od načina na koji promoviramo društveno poduzetništvo i autohtone i domaće proizvode i rukotvorine  naših suradnika je i web-shop zajednonase.hr. Konstantno tražimo suradnike, o čemu su članovi projektnog tima govorili i na informativnom događaju, a više o tome možete pročitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Share this post