pisanje projekata

Sa Zajednicom braniteljskih zadruga do europskih sredstava – pomoć u pisanju projekata

Pravo je vrijeme za razmišljanje o novim idejama i projektima usmjerenima na društvo, poljoprivredu, poduzetništvo i društveno poduzetništvo jer Europska unija kreće s novim financijskim okvirom za razdoblje od 2021. do 2027., u kojem će Republika Hrvatska za projekte imati na raspolaganju čak 22 milijarde eura.

Kao i do sad, financirat će se projekti koji će osigurati napredak u poslovanju i društvu. No, jedna od novosti će biti veća usmjerenost ka zelenim inicijativama, udruživanjima dionika u projektima koji od regionalnog značaja, ali i ka razvoju ruralnih područja. To je od velikog značaja za Hrvatsku, budući da više od 91% teritorija pripada upravo ruralnom području. Tome u prilog ide i analiza o europskim ruralnim područjima izrađene za potrebe Europske komisije i javno savjetovanje o novoj inicijativi za dugoročnu viziju za ruralna područja koje je Europska komisija održala u 2020. godini kako bi prikupila mišljenja o prilikama, izazovima, ciljevima i potrebnim mjerama u ruralnim područjima. Stoga je preporučljivo upravo sad razmišljati o projektima usmjerenima k razvoju ruralnih područja, što u gospodarskom, što u društvenom, demografskom ili ekološkom smislu.

Projekti sufinancirani europskim sredstvima imaju veliku stopu uspješnosti te donose razne inovacije u svim sferama društva. Europska bespovratna sredstva tu su za svakog pojedinca, poljoprivrednike, udruge, poduzetnike, institucije, sportaše, organizacije civilnog društva i sve ostale koji imaju obećavajuću ideju kojom će stvoriti nešto novo ili unaprijediti ono staro.

No, pisanje i prijava projekta na natječaj često izgleda zastrašujuće te mnogi ne znaju ni kako krenuti u cijeli proces. Zajednica braniteljskih zadruga može pomoći u tome – imamo višegodišnje iskustvo s projektima za koje smo dobili bespovratna europska sredstva te, vođeni iskustvom, nudimo pomoć u pisanju i prijavi projekata na natječaje.

Također, možemo Vam služiti kao i primjer uspješnog vođenja projekata, budući da jednim od naših projekata, „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, ostvarujemo i naše ideje.  Projekt traje 27 mjeseci, a provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, a u iznosu od 85% projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga u iznosu od 15% sufinancira Republika Hrvatska iz državnog proračuna. Uz naše savjete, sredstva za svoj projekt možete dobiti i vi.

Naš prvi savjet je – iskoristimo sve što nam EU nudi i zajedno utječimo na našu poziciju njoj! Europska sredstva tu su za nas i na nama je da stvorimo priču u kojoj ćemo biti uspješni i konkurentni. Zbog toga nam se za sva pitanja, konzultacije, pomoć u pripremi dokumentacije i pisanje projekta za natječaj za europska sredstva, obratite na: zajednica.bz@gmail.com

Share this post