kolovoz 2021

smokve

Društvenim poduzetništvom do održive ruralne priče

U Hrvatskoj 91% površine pripada ruralnom području, no, unatoč povećanju uspješnih priča, mogućnosti koje ruralna područja pružaju u poduzetništvu još nisu dovoljno iskorištene. Mnogi koji u ruralnoj sredini žele „pokrenuti“ nešto i/ili u tome i uspjeti, nailaze na mnogobrojne prepreke, što birokratske, financijske ili druge prirode, ali i na…

svibanj 2021

Oznakom „Dubrovnik-Neretva Rural Quality“ do prepoznatljivosti dubrovačko-neretvanskih proizvoda

Projektni tim projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ kojeg vodi Zajednica braniteljskih zadruga, u travnju se sastao sa predstavnicima uprave Dubrovačko-neretvanske županije kako bi razgovarali o projektu, društvenom poduzetništvu i načinima označavanja tradicijskih proizvoda. Na sastanku su bili župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević, voditelj projekta…

travanj 2021

Desetorica „braće po oružju“ pokrenula biznis na Kamešnici: „Uzgajamo najveće stado goveda u Dalmaciji! Skoro smo propali, a sad nam EU daje milijun eura…“

Njih desetorica su braća po oružju. Nakon što su uspješno odradili poslove ratnika, svi odreda kao dragovoljni branitelji Domovinskog rata, dio ih se zbog stradavanja u ratu umirovio, a dio nastavio posao profesionalnih vojnika te ih se zbog zdravstvenih problema nastalih zbog stradavanja u ratu naknadno umirovilo, piše Slobodna Dalmacija. Bili…

travanj 2021

Združenim uzgojem do većeg uroda kvalitetnih plodova

Uzgoj nekoliko biljnih kultura na istom mjestu nije novost u poljoprivredi, no mnogi združeni uzgoj zaobilaze jer ne poznaju njegove prednosti i pozitivne učinke na količinu uroda, održivost i praktičnost u poljoprivredi, kao i na zdravlje samih biljaka koje se pravilno uzgajaju zajedno. Kombinacijom kultura, odnosno, konsocijacijom, dolazi do fizičkih…

travanj 2021

ekološki

Zašto ekološki proizvedena hrana

Ekološki proizvedena ili organska hrana danas je u velikoj potražnji te kupci sve više cijene proizvode s „eko“ i „bio“ oznakama, u potrazi za zdravim proizvodom, „sigurnijim“ od onog koji je proizveden „tvornički“, uz razne primjese. No, ekološka proizvodnja ima i druge prednosti, što za krajnjeg korisnika, tako za…

ožujak 2021

Braniteljskih ruku djelo: nove mogućnosti za plasman domaćih proizvoda

Zajednica braniteljskih zadruga je, u svrhu provođenja aktivnosti svog projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, te u svrhu dodatne promocije svojih usluga i proizvoda, kao i proizvoda suradničkih braniteljskih zadruga i OPG-ova stupila u kontakt s novootvorenom Braniteljskom prodavaonicom „Lijepo i naše“, koju vodi tvrtka Pleter-usluge d.o.o. Braniteljska…

Spomen na Matu Kaleba – „Počeci sadnje i razvoj uzgoja mandarina i ostalih agruma u dolini Neretve“

Godina dana je prošla od dana kada je ovaj svijet, u 85. godini života, napustio Mate Kaleb, mr. i  dipl. ing. agronomije, koji je gotovo cijeli život posvetio proučavanju agruma. Mnogi ga pamte kao osobu koja je uvijek bila spremna podijeliti savjet o uzgoju agruma te kao jednu od…

mandarine i turizam

Mandarine i turizam

Dolina Neretve je daleko najpoznatija po mandarinama, što potvrđuje činjenica da je još nazivaju i dolinom mandarina. Podaci govore da na cijelom neretvanskom području raste oko milijun i tristo tisuća sadnica godišnje koje daju i do 60 tisuća tona plodova. Nije ni čudo da se zadnjih godina intenzivno razvija turizam…