Prednosti kupovanja lokalne hrane

Za lokalnim sustavima proizvodnje hrane, kratkim lancima opskrbe  i ruralnim razvojem stvara se sve veće zanimanje jer je kupcima danas jako važno postalo podrijetlo i praćenje podrijetla proizvoda visoke kvalitete. Iz tog razloga lokalni proizvodi imaju nebrojeno prednosti:

1. Lokalna hrana je jako svježa. Mnogi proizvodi u supermarketima dolaze iz dalekih država i za razliku od lokalne hrane nema tu svježinu. Kušanje savršeno svježe rajčice u sred ljeta ili sezonskih jagoda iz lokalnog uzgoja sigurno se ne može usporediti sa uvozom iz dalekih država.

2. Lokalna hrana sadrži puno više hranjivih tvari. Voće i povrće gubi hranjive vrijednosti prilikom transporta, skladištenja i čekanja na kupce u supermarketima. Na primjer, vitamin C i razni antioksidansi počinju gubiti svoju vrijednost brzo nakon berbe voća i povrća. Zbog toga je jako bitno da hrana ne putuje tjednima i još toliko čeka na policama.

3. Kupovanje lokalnih proizvoda je dobro za okoliš. Osim toga što proizvodi putuju dosta kraće do svog odredišta oni se ne prolaze kroz nekoliko vrsta pakiranja da dođu do kupaca i time ne doprinosi nakupljanju plastičnog otpada u svijetu. Štoviše, kada se kupuje na tržnicama najčešće proizvodi i nisu individualno zapakirani i time se čuva okoliš.

4. Kupovanje lokalnih proizvoda dobro je za lokalnu ekonomiju. Kada se kupuje lokalno novac koji se daje za proizvode će izgledno nastaviti kružiti u lokalnoj ekonomiji, a to znači povećan priljev novca za mještane, nova radna mjesta i uključivanje lokalne zajednice iz ruralnih područja čime se podiže kvaliteta življenja na tim mjestima. Zdrava ekonomija ruralnih područja pomaže pri sprječavanju iseljavanja obrazovanih mladih ljudi, a upravo u ovim područjima njihovo iseljavanje je najizraženije.

5. Autohtone vrste se kroz razne programe i poticaje trudi sačuvati, ali je jednako bitno da kupac prepozna vrijednost tih proizvoda kako bi proizvodnja i prodaja istih bila održiva.

Kupovanje lokalnih proizvoda je dobro za zdravlje ljudi jer su proizvodi svježiji i brže dostupni. Dobro je za ekonomiju jer potiče razvoj ruralnih područja, otvaranje radnih mjesta i sprječava iseljavanje. Uz sve to, smanjenje količine ambalaže i dužine transporta ima povoljne učinke za ekonomiju.

Share this post