Poveznica zadružnih načela i karakteristika društvenog poduzetništva

Zajednica braniteljskih zadruga u ponedjeljak je, 27. rujna, održala online Informativni događaj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva – „Poveznica zadružnih načela i karakteristika društvenog poduzetništva“,

Na događaju su, uz voditelja projekta mr.sc. Nebojše Jerkovića te članove projektnog tima, Mariju Jeramaz Arapović i Marka Jerkovića, sudjelovali predstavnici zadruga, udruga i institucija te pojedinci koji su iskazali zanimanje za društvenim poduzetništvom, te drugi članovi Zajednice braniteljskih zadruga.

Govorilo se o zadrugarstvu, povijesti zadrugarstva u Hrvatskoj i Europi, zadružnim načelima, društvenom poduzetništvu, karakteristikama društvenih poduzetnika te njihovim sličnostima sa zadružnim načelima, kao i ulozi zadruga u hrvatskom gospodarstvu te o financiranju poljoprivrednih zadruga kroz Europski socijalni fond. Na ove teme se povela i rasprava te je postavljeno pitanje o budućnosti zadrugarstva u Hrvatskoj te mogućnosti i ulozi zadruga u ostvarivanju ciljeva EU o ekološkoj proizvodnji.

Jedan od „zaključaka“ informativnog događaja je da zadruge, unatoč administrativnim i drugim poteškoćama, mogu biti pokretači ruralnog razvoja u Hrvatskoj te da još ima prostora za razvoj kvalitetnog zadrugarstva koje će biti pokretač gospodarskih promjena.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“

Projektom „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, se želi se želi povećati konkurentnost i održivost Zajednice braniteljskih zadruga na tržištu te zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i to poslovanjem kroz društveno poduzetništvo, prodajom proizvoda, posebno autohtonih, edukacije, pokazne vježbe o proizvodnji, načinima i područja gdje se proizvode, kako bi se šira javnost mogla informirati. Aktivnosti uključuju i informativne događaje za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva, kao što je i  događaj održan u ponedjeljak.

Jedan od načina na koji promoviramo društveno poduzetništvo i autohtone i domaće proizvode i rukotvorine  naših suradnika je i web-shop zajednonase.hr. Konstantno tražimo suradnike, a više o tome možete pročitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Share this post