Oznakom „Dubrovnik-Neretva Rural Quality“ do prepoznatljivosti dubrovačko-neretvanskih proizvoda

Projektni tim projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ kojeg vodi Zajednica braniteljskih zadruga, u travnju se sastao sa predstavnicima uprave Dubrovačko-neretvanske županije kako bi razgovarali o projektu, društvenom poduzetništvu i načinima označavanja tradicijskih proizvoda.

Na sastanku su bili župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević, voditelj projekta Nebojša Jerković i predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Mijo Vukušić. Istaknulo se da se projektom „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ želi povećati konkurentnost zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu, odnosno, ojačati poslovanje ZBZ-a i novih zaposlenika te povećati vidljivost društvenog poduzetništva putem informiranja javnosti i umrežavanja relevantnih dionika, kao i pružanjem uspješnih primjera društvenog poduzetništva.

Oznaka „Dubrovnik-Neretva Rural Quality”

Zajednica braniteljskih zadruga smatra da je jedan od bitnih faktora u društvenom poduzetništvu zadruga i OPG-ova upravo tradicijski proizvod, budući da mnogi od njih u poduzetništvo kreću proizvodnjom i prodajom domaćih proizvoda s dugom poviješću u području na kojem rade. S predstavnicima Županije razgovaralo se o načinu označavanja proizvoda oznakom “Dubrovnik-Neretva Rural Quality”, koja je regionalna oznaka kvalitete tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije. Poziv za dobivanje oznake trajno je otvoren, a njeno dobivanje uvjetovano je Pravilnikom, koji se može preuzeti putem ove poveznice, a namijenjena je označavanju, isticanju i promociji kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih tradicijskih proizvoda proizvedenih na području ove Županije.

Oznakom se mogu označavati meso i mesne prerađevine, ribe i ostali morski organizmi, voće i povrće te njihove prerađevine, pekarski proizvodi, kolači i slastice, ulje, ocat, začini, med, voda i bezalkoholna pića, vino i alkoholna pića, te ljekovito bilje i prerađevine od ljekovitog bilja, te se oznakom ovi proizvodu s dubrovačko-neretvanskog područja žele zaštititi, očuvati i promovirati, te se njome želi potaknuti njihova proizvodnja i vrijednost na tržištu. Oznaka se zainteresiranim proizvođačima dodjeljuje od 2014., a među proizvodima koji su dobili oznaku nalaze se narancini, vina, suhe smokve, ušećereni bademi, pršut te drugi tradicionalni proizvodi. Poziv je otvoren

Proizvodi s ovakvim oznakama ističu se na promotivnim događajima i sajmovima, lako se povezuju s turističkim događajima te osim što se mogu prodavati kao suveniri i pokloni, služe kao garancija i domaćim i stranim kupcima da kupuju kvalitetan i siguran domaći proizvod, budući da način proizvodnje mora odgovarati propisima.

Projekt „Zajedno smo jači i bolji na tržištu“

Zajednica braniteljskih zadruga, kroz aktivnosti vezane uz projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ i društveno-poduzetničke pothvate, želi nastaviti informirati svoje suradnike o svemu što će njihovo poslovanje, kao što je dobivanje oznaka kvalitete, učiniti održivijim i boljim na tržištu. Također ZBZ je trenutno u procesu traženja suradnika čije će autohtone i domaće proizvode, te rukotvorine prodavati putem web-shopa zajednonase.hr, o čemu možete čitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo jači i bolji na tržištu“,  UP.02.3.1.03.0021, provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna. Više informacija na zajednojaci.hr.

Share this post