Održana završna konferencija projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“

Zajednica braniteljskih zadruga održala je završnu konferenciju projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ koji se provodio od 5. listopada 2020. do 5. siječnja 2023.

Na konferenciji su se predstavile ostvarene aktivnosti projekta, ciljevi te se razgovaralo o otegotnim i olakotnim aktivnostima u provedbi, kao i općenito o provođenju društvenog poduzetništva sufinanciranog EU sredstvima.

Projektom je unaprijeđeno poslovanje novog društvenog poduzeća, udruge Zajednica braniteljskih zadruga, putem dobivenih bespovratnih sredstava i edukativnim radionicama i stručnim osposobljavanjima. Zajednica je transformirana u društveno odgovornu udrugu te je poboljšan postojeći sustav potpore i pružanja pomoći braniteljskim zadrugama i ostalim posebnim društvenim skupinama s kojima Zajednica djeluje, Također, kroz edukacije je poboljšana kompetentnost, znanje i vještine članova Zajednice.

Povećala se vidljivost društvenog poduzetništva u javnosti, održavanjem informativnih događanja koje uključuju edukacije, pokazne vježbe i informiranja o društvenom poduzetništvu u zadružnim organizacijama i OPG-ovima. Poboljšao se sustav uključivanja osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada, kao i kapaciteti same Zajednice putem osposobljavanja.
Udruživanjima i organizacijom sa zainteresiranim pojedincima, organizacijama civilnoga društva, zadrugama, OPG-ovima te drugim zainteresiranim dionicima i prodajom proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova na sajmovima i direktnom prodajom te putem web-shopa, podignuta je razina očuvanja autohtonih proizvoda.

Projektom je stvorena podloga za daljnji razvoj Zajednice braniteljskih zadruga kao društvenog poduzetnika te za općeniti nastavak društveno-poduzetničkih aktivnosti i provođenje projekata koji vode njegovom razvoju i time napretku zajednice u kojoj društveni poduzetnik djeluje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, provodio se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna (147.122,90 eura), za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Share this post