Novi sajamski događaji Zajednice braniteljskih zadruga

U sklopu projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, Zajednica braniteljskih zadruga u ožujku i travnju sa suradnicima je sudjelovala na novim sajamskim/izložbenim i popratnim informativnim događajima koji su se održali u Koprivnici, Splitu, Puli i Sinju.

Društveni-poduzetnici u Korpivnici

Zajedno s ostalim društvenim poduzetnicima koji su se 3. ožujka 2022. okupili u Koprivnici, Zajednica braniteljskih zadruga je svoje i suradničke usluge i autohtone poljoprivredne i druge proizvode predstavila uz okrugli stol o društvenom poduzetništvu „Razvoj društvenog poduzetništva u RH”, koji je održan na inicijativu Udruge „Bolje sutra“. U sklopu njega je 15 društvenih poduzetnika iz Koprivničko-križevačke, Dubrovačko-neretvanske,  Splitsko-dalmatinske,  Zadarske, Šibensko-kninske, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije potpisalo Sporazum „Poduzmi za društvo“ o osnivanju neformalnog klastera društvenih poduzetnika.

GAST u Splitu

U Splitu je od 19. do 19. ožujka održan GAST Međunarodni sajam prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, na kojem se, sa suradnicima, predstavila i Zajednica braniteljskih zadruga, promičući društveno poduzetništvo, usluge i proizvode, zadrugarstvo i autohtonu ekološku proizvodnju.

Društveno-poduzetnička priča u Istri

U Puli je 7. travnja održana konferencija „Društvene inovacije i društveno poduzetništvo u Istri Što i kako dalje?“ projekta „+Resilient“ Zaklade Istra. Uz konferenciju, na kojoj su sudjelovali članovi Zajednice braniteljskih zadruga, održan je i sajam društvenih poduzetnika na kojoj je ZBZ predstavila svoje i suradničke usluge i autohtone proizvode. Također, članovi ZBZ su informirali sudionike o projektu „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, svojim aktivnostima i važnosti društvenog poduzetništva.

Sajam u Sinju

17. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda održan je 8. i 9. travnja u Sinju i okupio je oko izlagača raznih autohtonih proizvoda iz Dalmacije, Like, Zagorja, Slavonije i Hercegovine. Među izlagačima se našla i Zajednica braniteljskih zadruga. Predstavila je društveno poduzetništvo i proizvode kao što su maslinovo ulje, namazi od maslina, likeri, vina, suhe smokve, džemovi i drugo. U sklopu sajma predstavnici Zajednice braniteljskih zadruga sudjelovali su na popratnim okruglim stolovima i predavanjima s temama vezanima uz održivost prehrambenih proizvoda, ekološku proizvodnju, tradicijske proizvode i drugo.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“

Odlasci na ove sajmove i informativne događaje tek su prvi od planiranih za 2022. na kojima će Zajednica braniteljskih zadruga sudjelovati u sklopu projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“. Projektom se želi povećati konkurentnost i održivost Zajednice braniteljskih zadruga na tržištu te zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i to poslovanjem kroz društveno poduzetništvo, prodajom proizvoda, posebno autohtonih, edukacije, pokazne vježbe o proizvodnji, načinima i područja gdje se proizvode, kako bi se šira javnost mogla informirati.

Jedni od načina na koji Zajednica braniteljskih zadruga promovira društveno poduzetništvo i autohtone i domaće proizvode i rukotvorine  naših suradnika su odlasci na sajmove i web-shop zajednonase.hr. Konstantno tražimo suradnike, o čemu su članovi projektnog tima govorili i na informativnom događaju, a više o tome možete pročitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Share this post