Informativni događaj o društvenom poduzetništvu u EU i informiranju o njegovom financiranju i razvoju

Zajednica braniteljskih zadruga u ponedjeljak je, 21. lipnja, održala online Informativni događaj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva –  “Društveno poduzetništvo u EU: Položaj društvenog poduzetništva u EU i pristup informacijama o financiranju i razvoju putem projekata, fondova i platformi.“

Voditelj projekta mr.sc. Nebojša Jerković i članica projektnog tima Marija Jeramaz Arapović su poduzetnicima i predstavnicima zadruga, udruga i institucija govorili o stanju i položaju društvenog poduzetništva u Europskoj uniji te njenim programima i planovima koji se vežu na društveno poduzetništvo, te o poteškoćama u pristupu informacijama o financiranju i razvoju putem projekata, fondova i platformi, ali i pozitivnim primjerima u informiranju javnosti.

Naglašeno je da je društveno poduzetništvo u Europskoj uniji u razvoju te da ima veliki potencijal, kao i da se njegovi oblici i razvijenost razlikuju među državama članicama. Iskazana je i potreba za jednostavnijim, pristupačnijim i preglednijim pristupom informacijama koji se pružaju na razini većoj od nacionalne, odnosno, na službenim stranicama Europske unije, te njihovo promoviranje kako bi iste bile dostupnije zainteresiranim dionicima društvenog poduzetništva i općoj javnosti.

Ovo je bio prvi informativni događaj o društvenom poduzetništvu u Europskoj uniji, a slijedeći će biti na temu „Mogućnosti financiranja i prijavljivanja na EU projekte za društveno poduzetništvo“ te će ga Zajednica braniteljskih zadruga uskoro najaviti putem stranice projekta zajednojaci.hr.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“

Projektom „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, se želi se želi povećati konkurentnost i održivost Zajednice braniteljskih zadruga na tržištu te zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i to poslovanjem kroz društveno poduzetništvo, prodajom proizvoda, posebno autohtonih, edukacije, pokazne vježbe o proizvodnji, načinima i područja gdje se proizvode, kako bi se šira javnost mogla informirati. Aktivnosti uključuju i informativne događaje za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva, kao što je i  događaj održan u ponedjeljak.

Jedan od načina na koji promoviramo društveno poduzetništvo i autohtone i domaće proizvode i rukotvorine  naših suradnika je i web-shop zajednonase.hr. Konstantno tražimo suradnike, a više o tome možete pročitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Share this post