džem od dubrovačke naranče

Džem od dubrovačke gorke naranče

Među autohtonim proizvodima juga Hrvatske svojom posebnošću se ističe i džem od dubrovačke gorke naranče, jedan od zanimljivijih predstavnika durbovačke gastronomije.

Prema istraživanju u sklopu projekta „Džem od dubrovačke ljute naranče“  Udruge Deša iz Durbovnika, na dubrovačkom području je do 2009. bilo 1865 stabala dubrovačke gorke, ili ljute, naranče. Zanimljiv su prizor u dubrovačkim đardinima, a sami plodovi smatraju ljekovitim (kod mučnine, nervoze, problema sa spavanjem, cirkulacijom…) te se, zbog svog specifičnog okusa, između ostale gastronomske uporabe, koristi u pravljenju džema. Iako je ova naranča izgledom slična slatkoj naranči, njeno lišće ima intenzivniji miris, a njeni plodovi, koji se uglavnom beru u siječnju, su manji, s drukčijim presjekom ploda te pulpom gorko-kiselog okusa sličnom grejpu. Između osam do 14 kriški ploda nalaze se sjemenke, a kora se lako odvaja.

Zahvaljujući spomenutom istraživanju, odabrana su dva najbolja recepta džema sukladna zahtjevima propisa za pravljenje ovog džema, koji ima potencijal biti jedinstveni gastro-suvenir dubrovačkog područja, što zbog toga što je dio tradicijske baštine i zbog toga što gosti i turisti sa sobom kući mogu ponijeti nešto što je uistinu dio Dubrovnika, autohtoni proizvod pomoću kojeg se bar na trenutak, dok ga kušaju, mogu vratiti lijepim uspomenama.

Ovakav proizvod upravo najviše potencijala ima u turizmu, gdje se može nuditi u hotelima kao, možda, dio tradicionalnog doručka i, kao što je gore spomenuto, u manjim teglicama kao suvenir. No, zbog toga što je riječ o autohtonom proizvodu, bez konzervansa, nije zanimljiv samo turistima, već i domaćim kupcima koji žele kušati domaći proizvod. Dobro bi bilo napomenuti i da potencijal dubrovačke gorke naranče nije samo u džemu. Kroz prikaz korištenja naranče kroz dubrovačku povijest, gdje je osušena kriška bila ukras na božićnom boru, ukras u kosi mladenki, ukras na Stradunu kod raznih svečanosti, gdje se koristio kao okus u kolačima, začin u jelima, za pravljenje soka, likera, travarica, želea, sirupa… stvara se potpuna priča koja će zaintrigirati i domaće i strane goste i kupce za dubrovačku gorku naranču.

No, za uspjeh ovog autohtonog proizvoda, kao i za sve druge autohtone proizvode, potrebno je osigurati kontinuiranu, ili bar sezonsku, proizvodnju. Također, osiguravanjem uvjeta za proizvodnju sukladnu propisima koja slijedi tradiciju i u kojoj će se proizvodi pravilno deklarirati potrebnim oznakama izvornosti i kvalitete, OPG-ovi koji već proizvode ovaj džem mogu razviti svoje poslovanje i u procesima proizvodnje i prodaje zaposliti još osoba, a zajedničkim djelovanjem na tržištu mogu imati jedinstvenu ponudu koja će uvijek zaintrigirati kupce. No, proizvođači se trebaju informirati i o novim načinima podupiranja poslovanja, kao što su EU projekti i mjere, načinima djelovanja kroz društveno poslovanje i modernim načinima prodaje, kao što su web-shopovi i inovativni načini promocije na sajmovima ili na drugim događanjima.

Džem od dubrovačke gorke naranče još je jedan autohtoni proizvod s potencijalom koji pozitivno može djelovati na zajednicu u kojoj se proizvodi, te čije bi očuvanje značilo i očuvanje dijela gastronomske i kulturne tradicije.  


DOSSIER: Dubrovačke ljute naranče, Jany Hansala i Jadranke Ničetić nudi sljedeći recept džema od ljutih naranača, za kojeg je potrebno 1 kg naranača, 1 kg šećera i 500 ml vode za koštice:
„1 – Dobro operite naranče. Ogulite koru i natopite je vodom u posudi te ostavite 24 sata. Iz pulpa naranče izvadite koštice i skuhajte ih (oko pola sata) u pola litre vode te ostavite u staklenoj, pokrivenoj posudi u hladnjaku 24 sata. Pulpe razdvojite na kriške koje još prepolovite te im dodajte šećer i ostavite ih pokrivene u posudi 24 sata na sobnoj temperaturi.
2 – Nakon 24 sata isperite koru i izrežite je na uske i sitne rezance. Koštice, skuhane u vodi, procijedite s pomoću cjediljke i isperite vodom, pa dopunite količinu od pola litre vode. Pomiješajte vodu od kuhanja koštica s prepolovljenim kriškama naranči pomiješanih sa šećerom, usitnjenom korom, pa kad sve zajedno provrije, kuhajte tridesetak minuta, uz povremeno miješanje.
3 – Kad je džem kuhan, vruć ulijte u staklenke (prethodno zagrijane u pećnici). Staklenke čvrsto zatvorite poklopcima i okrenite naglavce, pa ostavite tako 15 minuta, kako bi se poklopac sterilizirao vrućim džemom.
(Dešina pobjednička ričeta)

Foto: Udruga Deša Dubrovnik

Share this post