Dani otvorenih vrata udruga u Zajednici

           Zajednica braniteljskih zadruga sa svojim projektom „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ sudjelovala je u Danima otvorenih vrata udruga koji se u cijeloj Hrvatskoj održavaju od 10. do 12. lipnja, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na Danima otvorenih vrata udruga građani se mogu upoznati s radom udruga u njihovoj sredini, društveno korisnim projektima i programima te mogućnostima volontiranja u zajednici. Zbog pandemije koronavirusa, ove godine su Dani organizirani u hibridnom formatu, a tema je ovogodišnje manifestacije je „Krizna situacija = šansa za novi početak?“

Zajednica braniteljskih zadruga manifestaciji se odlučila priključiti online događajem „Dani otvorenih vrata udruga – Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, na kojem se zainteresiranim udrugama i pojedincima predstavio projekt te poteškoće i rješenja u provođenju projekata u kriznim situacijama (COVID 19). Projekt se provodi s ciljem povećanja konkurentnosti Zajednice i zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu, te se u sklopu njega organiziraju edukativne radionice o društvenom poduzetništvu, promoviraju domaći proizvodi, rukotvorine i usluge suradničkih zadruga, udruga, pojedinaca i OPG-ova, ojačavaju kapaciteti Zajednice, sudjeluje na sajmovima, te na drugim događajima kojima je cilj povećati broj uspješnih priča iz društvenog poduzetništva. Glavni cilj Zajednice je ojačati sebe i svoje suradnike na tržištu kako bi bili održivi i uspješni, a jedan od načina je i web-shop www.zajednonase.hr, o čemu više možete pročitati putem ove poveznice.

Vezano za provođenje projekata tijekom pandemije koronavirusa, na događaju se istaknulo da je, na primjer, zabranom okupljanja došlo do privremenih obustava nekih aktivnosti, poteškoća zbog mjera, usporenog rada ureda, (početnog) nesnalaženja u radu s novim tehnologijama, ali da su se pronašli novi načini izvođenja aktivnosti, prihvatili novi načini komuniciranja i rada (selidba na online komunikaciju i rad kod kuće)​ te da je pristupnost programa i aktivnosti (edukacije, webinari…)​  koje bi inače bile organizirane samo na pojedinim lokacijama, postala veća.

Zainteresirani su mogli pitati i sve o radu Zajednice braniteljskih zadruga, a članovi Zajednice sudjelovali su i na virtualnoj raspravi „Krizna situacija = šansa za novi početak?“ u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Više o Danima otvorenih vrata udruga možete pročitati ovdje.

Projekt “Zajedno smo bolji i jači na tržištu”

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijedan je 1.108.497,50 kuna, za što je ZBZ dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna – i to u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Više o projektu možete saznati na stranici zajednojaci.hr.

Share this post