Zajednica braniteljskih zadruga je jedinstvena udruga osnovana 2007. godine koja okuplja pojedince, hrvatske branitelje i članove braniteljskih zadruga.

Zajednica, sa sjedištem u Zagrebu, djeluje na području cijele Hrvatske te predstavlja logičan nastavak razvoja pomoći braniteljima u ostvarenju njihovih prava, svladavanju svakodnevnih teškoća u smislu njihove resocijalizacije i poslovnog uključivanja u društvene tokove Republike Hrvatske. Zbog svih ostvarenih rezultata i inicijativa koje je pokrenula, postala nezaobilazni državni i regionalni čimbenik. Njeni članovi/hrvatski branitelji su neprestano prisutni u radu lokalnih i državnih inicijativa, a kao promotori socijalne inkluzije, i razvoja međuljudskih odnosa i posebno tekovina (ostavština Domovinskog rata. Na dosadašnjim projektima su surađivali i imali potporu od Ministarstva branitelja, Ministarstva poljoprivrede temeljem organiziranja pojedinih manifestacija i edukacija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava vezano za promociju i implementaciju ESF-a.

Pored toga Zajednica provodi edukacije i razne radionice vezane za održivi razvoj i resocijalizaciju ratnih veterana kroz radne terapije u suradnji s članovima udruge UDVDR RH Vukovarsko-srijemske i Osječke županije, civilnih udruga koji se bave zaštitom okoliša na prekograničnom prostoru s BiH, poput WWF, Lijepe naše, i općina i gradova koji surađuju na priobalnom prostoru RH. Kontinuirana skrb za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji slabijeg imovinskog stanja, a posebno se to odnosi na područja od posebne državne skrbi. Zajednica posebnu pažnju posvećuje aktivnostima osnaživanja i potpore starijim osobama/ratnim veteranima i članovima njihovih obitelji u suradnji s Ministarstvom branitelja, kao i obilježavanju važnih obljetnica iz Domovinskog rata. 

Zajednica braniteljskih zadruga u svom djelovanju provodi i projekte vezane uz društveno poduzetništvo, a jedan od njih je i inovativan projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, kojem je krajnji cilj povećati konkurentnost zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu. 

Projektom se želi ojačati poslovanje Zajednice, povećati vidljivost poduzetništva putem informiranja javnosti i umrežavanja relevantnih dionika, te aktivirati nove zaposlenike u stjecanju stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina u društvenom poduzetništvu. 

Trajanje projekta je 27 mjeseci, a provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.